Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK


LYHYESTI NEITOKAKADUISTA

Lajin tunnetut nimitykset, alkuperä, koko, väritykset, elinikä, 
sukupuolien väliset erot, lentotaito, äänet, hinnat, kirjallisuus, kasvattajat, 
VA- Foorumi ym.

NIMITYKSET
Lajin tieteellinen nimi: Nymphicus Hollandicus
Lajin nimi suomeksi: Neitokakadu
Tunnetaan myös muilla nimillä kuten nymfipapukaija ja neitoparakiitti.
Lajin nimi englanniksi: Cockatiel

ALKUPERÄ
Lähtöisin Australiasta, eurooppaan 1800-luvulla.

Kakaduheimon pienikokoisin jäsen.

KOKO
 
Kooltaan esimerkiksi undulaattia suurempi mutta kuitenkin vain sen verran että neitokakadutkin luokitellaan pieniin papukaijoihin. Pituus kokonaisuudessaan n. 30cm josta puolet on pyrstöä. Töyhdön pituus vaihtelee neljästä jopa 11:sta senttiin. Paino on 80-120 grammaa. 

ANATOMIA
Neitokakadut - Variaatioiden aikakausi
www.neitokakadut.com/

VÄRIT
Suomessa saatavilla useita värejä. Perusväri harmaa. Katso lisää Väritykset- kohdasta vasemmasta valikosta. Huomattavasti laajemmat sivut neitokakadujen väreistä löydät Neitokakadut - Variaatioiden aikakausi sivuillta joihin suosittelenkin myös tutustumaan.
Edellä mainitulta löytyy myös värihakukone.

ELINIKÄ
Hyvin hoidettuna Neitokakadu voi elää jopa 20 vuoden ikään. Useassa lähteessäni eliniäksi on ilmoitettu 15-25 vuotta. Lajille sopivalla, oikea oppisella hoidolla kuten esimerkiksi monipuolisella ruokavaliolla on mahdollisuus voida vaikuttaa positiivisesti elinikään.

AISTIT
Neitokakadun vahvin aisti on näkö. Samoin neitojen kuulu on tarkka mutta maku- ja hajuaistit ovat heikommat.

SUKUPUOLIEN VÄLISET EROT
 
Luonnollisesti jokainen lintu on oma persoonansa mutta tietojeni mukaan naaraita pidetään yleensä rauhallisempina sekä hiljaisempina kun koiraita. Erilaiset vihellykset ym. ovat tyypillisempiä koiraille.
Omista neitokakaduistani selkeästi äänekkäin sekä sosiaalisin on yksi koiraista, mutta kaksi muuta koirasta puolestaan ovat hiljaisempia, toinen kaikkia naaraitakin hiljaisempi.RAVINTO
Monipuolinen tuoreruoka ja erilaiset siemensekoitukset ja/tai lajille sopivat pelletit. Juomana vesi. Lue lisää Ravinto-kohdasta vasemmasta valikosta

LENTOTAITO
Neitokakadut ovat taitavia lentäjiä, ja vaikka mahdollisuuksia ei olisikkaan täysin häkittömään elämään on joka päivälle ehdottomasti järjestettävä vapaana lentelyä, joko yhdessä tilavassa huoneessa tai koko huoneistossa.

HÄKKI
Häkin kokoa miettiessä voit ottaa huomioon sen miten paljon teillä on mahdollista (oikeasti) antaa neitokakadun oleskella vapaana päivittäin häkin ulkopuolella. Jos häkki toimii esim. vain ruokailupaikkana, mielestäni häkin koolla ei ole suurta merkitystä, pitäen kuitenkin mielessä minimi koko suosituksen - ala 0,75m2, lyhyt sivu 0,55m ja korkeus 0,80m. Luonnollisesti mitat suurenevat jos lintuja on useampia samassa häkissä. Usein  lintuja kuitenkin pidetään häkissä useampia tunteja päivässä, esim. työpäivän ajan kun ketään ei ole kotona joten häkin on hyvä olla niin iso kun mahdollista, mitä isompi sen parempi. Suosittelen hankkimaan heti kunnon häkin, joka oon kooltaan ja laadultaan sellainen jolla pärjätään vaikka koko linnun elinikä. Laadukkaista Papukaijavilla-häkeistä neitokakadulle sopivin on "Arthur". Papukaijavilloja on tilattavissa mm. Espoon eläinkeskuksen nettikaupasta (
www.elainkeskus.net). Häkin voi myös tehdä itse, ohjeita ja kuvia mm. Kaijulien foorumilta.

Häkkiverkoista ja häkin rakentamisesta, Kaijuli Ry
forum.papukaijat.net/index.php

Häkkien vähimmäiskoot, Kaijuli Ry
forum.papukaijat.net/index.php

HINNAT
 
Hintahaarukka on suuri - alle sadasta eurosta jopa 400 euroon saakkaa. Useimmiten hinnat perusvärityksissä ovat päälle 100€ ja kalleimmat ovatkin värityksiltään selvästi harvinaisempia. 

KIRJALLISUUTTA
 
Werner Lantermann Lemmikkien maailma: Neitokakadu. Neitokakadujen hoidossa, kesytyksessä jne. voi soveltaa myös undulaattikirjoja ja papukaijoista kertovia yleisteoksia. Huomioitavaa on että etenkin vanhemmissa kirjoissa tieto on jo vanhentunutta tai jo alunperinkin kyseenalaista. Sivuiltani löytyy lista luotettavista Neitokakadu aiheisista kotisivuista.

NEITOKAKADU-FOORUMI
www.neitokakadut.com/phpBB3/

NEITOKAKADUJEN KASVATTAJIA
www.neitokakadut.com/

 LEMMIKKILINNUT JA LAKI
 
www.papukaijayhdistys.fi/web/index.php

Joihinkin tekstissäni esiintyviin kohtiin olen käyttänyt lähteenä Kaijuli Ry:n julkaisemaa materiaalia, Neitokakadut - Variaatioiden aikakausi sekä Katin Neitokakadut-sivustoja.©2019 layout112 - suntuubi.com